Voor wie

Het woord ‘therapie’ kan soms een drempel zijn. Voor mij is het een manier van werken waarbij je op een dieper niveau kijkt naar wat je tegenkomt in je leven. Je hoeft geen grote problemen te ervaren, het kan zijn dat je graag meer wilt genieten, meer in je kracht wilt staan of meer contact wil ervaren met anderen.

De aanleiding om in therapie te gaan kan een ingrijpende gebeurtenis in je leven zijn, maar het kan ook dat:

- je merkt dat je onrustig bent
- je graag meer wilt genieten
- je weinig verbinding voelt met anderen
- je in je relatie tegen problemen aanloopt
- je het lastig vindt om gevoelens te uiten
- je je eenzaam voelt of depressief
- je erg in je hoofd zit
- je onverklaarbare lichamelijke klachten hebt
- dat je niet zo goed weet wat je werkelijk wilt

Een opsomming is natuurlijk nooit compleet, voel je welkom om contact op te nemen als je wilt weten of therapie iets voor je kan betekenen.

Werkwijze

In een therapiesessie gaan we uit van wat je in het hier en nu tegenkomt.

Je gaat onderzoeken wat je daarin ervaart, in je lijf, welke emoties het bij je oproept. Je kunt bijvoorbeeld ervaren dat je adem stokt, dat je veel spanning voelt of dat je helemaal niet weet wat je eigenlijk voelt. Je lijf en je adem vertellen veel.

In therapie ga je dieper kijken naar wat je hebt ingebracht – om zo te ontdekken welke patronen hier onder liggen. Vaak zijn deze patronen iets wat je al veel eerder in je leven hebt ontwikkeld, omdat je dat toen nodig had. Maar in het hier en nu kan het je juist in de weg staan.

Vaak heb je al heel jong bepaalde overtuigingen opgedaan. Je bent ze niet bewust, maar ze beïnvloeden wel hoe je reageert in je relatie, op je werk, in andere situaties.

In de sessies ga je ontdekken hoe je op een andere manier om kunt gaan met wat je tegenkomt.

Door je eigen patronen te onderzoeken, het verlangen of de pijn die daaronder zit te gaan voelen, en te ontdekken wat je daar werkelijk in nodig hebt, kun je steeds beter zorgen voor jezelf, kun je beter je eigen verantwoordelijkheid nemen in situaties die je eerder overkwamen, kom je steeds meer in contact met je eigen kracht en kun je meer verbinding ervaren met jezelf en met anderen.

Wanneer je iets écht ervaren hebt (in je lichaam en met gevoel) gebeurt er iets heel anders dan wanneer je er alleen over praat en denkt. De gedragsverandering of het inzicht komt dan vanuit een diepere laag en is daarom meer blijvend.

Naast de ervaringsgerichte en lichaamsgerichte manier van werken, maak ik ook gebruik van systemisch werk en mindfulness waar dit aansluit bij de vraag die er op dat moment is.